Kozjansko

Inspirativna raznolikost okoline

Kozjansko ili Srednje Sotelsko je brdovita oblast u slivu reke Bistrice, koje se na istoku graniči sa pitoresknom rekom Sutlom, na severu su brda Plešivec i Žusem, dok su južno Bohor i Orlica.

Pokrajina „grofova i razbojnika“ 

Pokrajinu „grofova i razbojnika“ karakterišu vinogradi i šume, a od 2010. godine Kozjansko i  Obsotelje su uvršteni na UNESCO listu rezervata biosfere.

U okolini živi 120 različitih vrsta ptica, među kojima 25 spada u retke i globalno ugrožene vrste, kao što su crna roda, žuna, kosa, crvenorepka, ševa i druge. Na Slivniškom jezeru se nalazi ptičji rezervat Gruška jama i nezaboravna stena Ajdovska žena.

Tu si i brojne druge dragocenosti: borika (Daphne blagayana), sasa (Pulsatilla grandis), kranjski ljiljan (Lilium carniolicum), čestoslavica (Veronica jacquinii), panonska detelina, različite orhideje i još mnogo toga.

Kozjansko može da se pohvali i kulturnim bogatstvima: gradovima Podsreda i Planina, manastirom Olimje, Kalvarijom i crkvom sv. Roka u Šmarju pri Jelšah, brojnim mlinovima, stubovima srama i farmama.

Porodice očekuje mnogo lepih zanimljivosti; izlet na neku od brojnih farmi donosi raznovrsna iskušenja – od hranjena domaćih životinja  do degustacija sveže hrane, razgledanja pojata ili starih oruđa za rad.

Među blagim brežuljcima duž reka Sutle, Save, Savinje i Voglajne bliže ćete se upoznati sa lokalnom legendom –razbojnikom Guzajem. Možda biste radije nešto saznali o životu kompozitora Ipanceva, tipičnoj kozjanskoj farmi i životu u stara vremena?

Staze Kozjanskih brda će vas odvesti do dalekih krajeva i legendi, tradicija priča... do narodnih pevača i muzičara.

Doživite neispričane priče, posetite Kozjansko!

Putevima drevne tradicije Olimja

Još uvek aktivni manastir Olimje su 1663. godine naselili su monasi pavlinci koji su pored grada sagradili baroknu crkvu s crno-zlatnim oltarom, i posvetili je Marijinom uznesenju. Tada su osnovali apoteku, treću najstariju u Evropi, i započeli travarsku tradiciju, te i danas u njihovoj bašti raste 250 vrsta lekovitog bilja. U biljnoj apoteci možete za svoje probleme pronaći lekovite napitke, a u bašti možete uživati u miru i mirisu čistog vazduha. 

Muzej stare opreme Podčetrtek

Zanima vas kako se nekada živelo? U Muzeju stare opreme Podčetrtek možete videti stari seoski alat i opremu za kuću koje su nekada koristili seljaci iz Obsotelja. Bogata zbirka je nastajala više od pola veka. 

Podrum Emino s degustacijom

U ovom kraju dobrodošlica je: „Vina nikad toliko da ga ne bismo mogli sami popiti, a nikada premalo da vas njime ne poslužimo.“

Dozvolite vinu da pokaže pravo kozjansko gostoprimstvo! U vinskom podrumu Emino, domu vrhunskih vina šmarsko-virštanjske regije, okusićete autentičnu slovenačku tradiciju i doživeti nezaboravno iskustvo. 

Kozjanski park

Kozjanski park je je jedno od najstarijih i najvećih zaštićenih područja u Sloveniji. Posebnim ga čine retke, ugrožene biljke i životinje i njihova staništa, koja sa biodiverzitetom parka, čine da ovo mesto spada među najvažnije oblasti očuvanja prirode u Sloveniji i Evropi. Deo je NATURA 2000, jer svojim suvim travnjacima, visokim travnjačkim voćnjacima, ilirskim bukovim šumama i močvarnim livadama na Sutli stvaraju bogate pejzaže. 

Zamak Podsreda

Zamak Podsreda je jedan najbolje očuvanih zamkova u Sloveniji.Poznat je po kozjanskoj grofici Hemi Breže-Selškoj, o kojoj nešto više možete saznati na prvom spratu dvorca, dok renesansna soba sa duborezom prikazuje drevnu odeću i opremu. Može se razgledati srednjovekovna kuhinja, tamnica koja je smeštena pod stepeništem, kao i stalna izložba slikara Francea Slane. 

Repnice

Fenomen Kozjanskoga naprosto morate videti! Repnice ili pećine, nastale u kvarcnom pesku, koje je na području Bizeljsko pre milion godina naplavilo Panonsko more smatra se autohtonim prirodnim, istorijskim, etnološkim i kulturnim nasleđem ovog područja. U njima se čuvala repa i drugi usevi, a ima i starijih od dvesta godina. 

Rogatec

Između Donačke gore i reke Sutle nalazi se Rogatec. Na srednjovekovnom trgu su dve crkve štajerskog baroka, ruševine zamka i obnovljeni renesansni dvorac Strmol, u kom se održavaju brojni koncerti, društveni i poslovni skupovi, svadbe, izložbe i kulinarske manifestacije. U Muzeju na otvorenom ćete saznati kako su nekada živeli plemići i kmetovi, kako se pekao hleb po imenu žulika, saznaćete nešto o narodnim igrama, rukotvorinama i veštinama. 

 test1

Zakladi Rifnika

Preko puta crkve sv. Jurija svoj dom je našao muzej Zakladi Rifnika, koji prikazuje viševekovno nasleđe ovog čarobnog kraja. Može se videti više od 600 eksponata – od mlađeg kamenog doba do dolaska Slovena. 

 test1

Posetite lokacije s orhidejama

Na livadama Kozjanskog parka ste videćete dosta rastinja. Da li ste znali da tamo možete videti i mnogobrojne autohtone orhideje?

U Sloveniji raste više od 70 vrsta orhideja, a tu su i kozjanske livade gde su mikrobiolozi otkrili raznovrsne glive vlažnice kojima je Slovenija veoma bogata. 

 test1

Noćni izlet i posmatranje zvezda

Noćni izlet do kozjanskih farmi s posmatranjem zvezda. U Kozjanskom ćete ugledati  zvezde koje do tada još niste videli! Ali, pre svega treba ići u školu – Osnovnu školu Prevorje, gde vas čeka astronomska observatorija tj. posmatračnica za zvezde s otvorenim pogledom na južno nebo. Zbog odsustva svetlosnog zagađenja u Prevorju ćete doživeti jedinstveno iskustvo.

 test1

Zamak Planina

Putem Veronike Deseniške i Friderika Celjskog ka zamku Planina, koji je u prošlosti pripadao najznačajnijim feudalcima u Štajerskoj. Nalazi se iznad istoimensog trga Planina u Sevnici i iako je danas u ruševinama, u njegovim ostacima možete osetiti magiju koju je u knjizi „Danas grofovi celjski i nikad više“ opisala nemačko-slovenačka spisateljica Ana Varmbrehtsamer, a i 13. veku pomenuo pesnik Volfram fon Ešenbah u svom poznatom epu Parsifal. Pogledajte i obnovljene ambare koji su odlično mesto za gastronomske i druge manifestacije. 

 test1

Rogaška Slatina

Kraj sa stogodišnjom zdravstvenom i bogatom staklarskom tradicijom ima još mnogo toga da ponudi, na primer planinarenje. Jedan od takvih izeta će vas odvesti do Tržišča, gde možete videti crkvu sv. Marije iz 16. veka, kao i štajerske glažute, staklarske radionice sa izloženim delima.