+ Izaberite ključne reči

hodanje bosim nogama
kičma
kupka
sauna
selfness
spavanje
zdravlje

Sauna, put ka zdravlju

Sauna, put ka zdravlju

Upotreba saune pomaže da se osećate bolje i da se opustite, a pored toga ima višestruka lekovita svojstva. Redovnim odlascima u saunu osnažićete vaš imunološki sistem, iz tela izbaciti razne štetne materije, poboljšati rad srca i osloboditi se bolesti i tegoba izazvanih stresom.

Pozitivan efekat koji boravak u sauni ima na vaše zdravlje možete u Termama Olimia dodatno pojačati. Razvili smo doista raznovrsne programe i rado ćemo vas posavetovati pri izboru koji vam od programa najviše odgovara.

Lekoviti efekti

Redovni odlasci u saunu ojačaće rad vašeg limfnog sistema, ubrzati metabolizam, usporiti staranje kože i doprineti njenom sjajnom izgledu. Stručnjaci su otkrili da sauna utiče na samanjenje problema kod pojedinih bolesti, kao što su upala srednjeg uha, krvarenje iz nosa i bolovi u leđima, vratu i zglobovima.

Za pročišćavanje disajnih puteva  preporučujemo vam posetu turskom kupatilu (parnom kupatilu); infracrvena sauna bi između ostalog bila od pomoći kod artritisa i lakših reumatskih oboljenja, grčeva u mišićima, glavobolja i raznih upala. Znojenjem, koje je posledica ubrzanja krvotoka, izbacujemo toksine iz tela i čistimo znojne žlezde.

Nekoliko osnovnih pravila saune

Pravilno kupanje se sastoji od temeljnog zagrevanja i hlađenja tela, dve podjednako važne aktivnosti:

  1. Za saunu morate odvojiti najmanje dva sata i u tom periodu postupak grejanja i hlađenja više puta ponovite.
  2. U sauni nemojte ostajati predugo (u finskoji i turskoj preporučuje se oko deset minut, u infracrvenoj oko pola sata).
  3. U saunu nemojte ići nakon obilnog obroka, ali ni gladni.
  4. U sauni morate piti mnogo tečnosti – preporučujemo vam naročito vodu ili nezaslađen čaj.
  5. U saunu ne ulazite mokri, nakon saune se ne perite sapunom, niti idite pod topao tuš.
  6. Ostatke znoja sa kože odstranite isključivo hladnom vodom.

Oprezno u sauni

Pre korišćenja saune morate proveriti da li imate visok krvni pritisk. Primena se ne preporučuje osobama sa zdravstvenim smetnjama, kao što su bolesti srca i vena, kod akutnih i hroničnih oboljenja, epileptičarima i obolelima od raka, kao i obolelim od kožnih bolesti.

Sauna nije namenjena deci mlađoj od četiri godine. Sauna je lepa aktivnost za celu porodicu. U Termama Olimia imamo posebne programe za takva druženja.

Olimski metod

U Termama Olimia vam za boravak u sauni nudimo idealne uslove u mnogobrojnim saunama i različite programe za sve dane u nedelji. Da bi ste adekvatnim korišćenjem saune postigli što bolje rezultate lečenja i relaksacije, na raspolaganju su vam naši besplatni saveti.

Pronaćićemo programe koji najviše odgovaraju vašim potrebama. Želimo da sauna postane sastavni deo vašeg zdravog načina života.

Nazad


Opširnije

Uradite nešto dobro za vašu kičmu

Sedimo kadgod je i gde god moguće, ali naša tela nisu za sedenje i stoga će naše telo brzo odgovoriti bolom u vratu ili kostima.

Više

Vrećica lavande za bolje spavanje

U Termama Olimia smo svesni važnosti dobrog sna i trudimo se što je više moguće da vam za to obezbedimo dobre uslove.

Više

Opuštajuća kupka energetskim sapunom

Oslobodite svoje energetske tokove u telu pomoću energetskog sapuna.

Više