Hrana za vitalnost

Hrana za vitalnost je više od zdrave hrane

To je u osnovi lagana hrana bogata hranljivim materijama u koju prvenstveno spadaju voće, povrće, žitarice, semenke i orašasto voće. Ono što je veoma važno je da je to organska hrana, lokalnog porekla kad god je to moguće.

U Termama Olimia se trudimo da koristimo pravu vrstu hrane i sigurni smo da je pravilno pripremljena i, naravno, ukusna. Uživajući u takvoj vrsti hrane, unosićete potrebne hranljive materije i pritom se osećati dobro. Nadamo se da ćete u hrani koja vam pomaže da održite vitalnost uživati i kada niste kod nas u poseti.

Vitalnost ili manje je više

Vitalnog čoveka možemo opisati kao aktivnog pojedinca, punog energije, zdravog, telesno i umno sposobnog za ostvarivanje većine zadataka, i čoveka koji ove karakteristike ima i u kasnijim godinama. Vitalan čovek nije samo zdrav čovek.

Jedan od osnovih uslova za vitalnost je konzumiranje odgovarajuće hrane u odgovarajućim količinama. Vitalnosti pre doprinosi lagana (niskokalorična), hrana bogata hranljivim materijama, nego teška (visokokalorična) hrana siromašnja hranljivim materijama.

Takođe vam savetujemo da iz ishrane izbacite  ili bar ograničite unos sledećih materija:

belo pšenično brašno;

šećeri;

pojačivači ukusa;

rafinirana biljna ulja;

prerađene životinjske masti;

industrijski pripremljena jela i prašak za pecivo kao i

prerađeno voće.

Studije, do sada sprovedene samo na životinjma, potvrđuju da je za vitalnost takođe važan ograničen unos hrane koja sadrži sve potrebne hranljive materije. Tako, unos hrane sa nešto nižom kaloričnom vrednošću od preporučene treba da ima pozitivan uticaj na zdravlje i usporavanje starenja. 

Drugim rečima, možemo vam savetovati da je (ponekad) bolje jesti nešto manje zdrave hrane, a naročito je važno obrok završiti pre nego što vam „želudac poruči“ da ste siti.

Značaj antioksidanasa

Jedna od značajnih karakteristika hrane za vitalnost je što sadrži sastojke sa antioksidantnim delovanjem. Najefikasniji antioksidansi, koji su rastvorljivi u masti a koji se unose putem hrane su vitamin E, koenzim Q10 i karotenoidi.

Vitamin E dobijamo, na primer, iz raznih ulja (posebno iz ulja klica), orašastog voća i semenki, najviše  koenzima Q10 ima u proizvodima životinjskog porekla, pomorandžama, karfiolu i brokoliju, dok se karotenoidi nalaze u korenastim biljkama, paradajzu, paprici, brokoliju, kajsijama i mangu.

Najvažniji antikosidanti rastvorljivi u vodi su vitamin C (citrusi, šipak, crna ribizla, acerola) i različita fenolna jedinjenja, koja nalazimo u različitim vrstama voća, čajeva, kafi, vinu i začinima i biljkama.

Priprema jela na olimski način

Hranu za vitalnost treba pripremiti na odgovarajući način, kako si se održao najbilji odnos između kalorične vrednosti i hranljivih materija. U Termama Olimia hranu pripremljenu po posebnim receptima možete prepoznati po simbolu zelene jabuke.

Ovu hranu odlikuje:

  • kuvanje i dinstanje u sopstvenom soku ili sa malim dodatkom tečnosti;
  • kuvanje na pari;
  • pečenje u rerni na papiru za pečenje ili na kokosovoj masti;
  • dodavanje hladno ceđenih ulja na kraju pripreme jela;
  • začinjavanje odgovarajućim svežim ili sušenim začinima.

Najvažnija odlika hrane za vitalnost je što je do sveže prepremljena hrana punog ukusa. Nakon svakog obroka će vam dobro doći kraći odmor nakon koga ćete odmah biti spremni za nove aktivnosti i životne izazove.

U Termama Olimia vam omogućavamo uživanje u takvim obrocima, a preporučujemo vam da ih pripremate i kod kuće.