Šetnja i planinarenje su danas najpopularniji vid svakodnevne rekreacije. Brojne staze za šetnju i planinarenje u okoliniTermi Olimia vam pružaju mogućnost da razbistrite um i protegnete noge. Pogodne su i za porodične šetnje.

Ka Svetoj Emi

Pešačka staza do crkvice Sv. Eme polazi od Termi Olimia preko Sodne vasi, dalje severoistočno u pravcu glavnog puta i železničke pruge prateći oznake za Sv. Emu.

Put prema crkvi je strm i namenjen šetačima koji su srednje i dobro fizički pripremljeni. Na vrhu će vaš trud nagraditi crkva i pogled na okolinu.

Dužina staze: 8 km

Porodična staza

Porodična staza je namenjena porodicama sa malom decom. Polazna tačka je Aparthotel Rosa, prolazi pored jezerceta i dalje makadamom vodi kroz šumu.

Uskoro se nalazimo kod gajskog ambara i šetnju nastavljamo asfaltiranim putem sve do prodavnice Polje. Tu skrećemo desno i pored vodenog parka Aqualuna se vraćamo u terme.

Dužina staze: 5 km

Na Rudnicu

Na 686 metara visok vrh Rudnice Plešivec krećemo od Termi Olimia. Put vodi kroz naselje Slivje do podružne crkve Sv. Andreja i preko Olimske gore do Plešivca.

Povratak je preko Male Rudnice i Silavca, spuštamo se u Olimje, gde, ako imate dovoljno snage, možete da razgledate manastir i čokolateriju.

Dužina staze: oko 13 km

Geološka edukativna staza Rudnica – Virštanj

Staza vodi kroz severni deo Kozjanskog parka, oko naselja Olimje. Staza vodi kroz relativno mali deo parka, ali različita geološka građa savršeno pristaje predstavljanju geološkog razvoja i geološkog sastava Kozjanskog.

Tu su i druge prirodne lepote (dolina Olimskog potoka, lipa u Olimju) i kulturne znamenitosti (crkva Marijinog uspenja u Olimju, manastir Olimje, crkva Sv. Andreja u Olimju, crkva Device Marije na Pesku, Počivavškov objekat za smeštaj sena u Slakama i arheološko nalazište na Rudnici).

Pešačka staza sa lepim tačkama za razgledanje, sa kojih se vidi veći deo Kozjanskog parka, primerena je sve posetioce sa prosečnim fizičkim sposobnostima. Prolazi šumskim stazama, puteljcima i delimično lokalnim putevima na kojima nema puno saobraćaja.